Kapitaal uitvaartverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering is één van de meeste afgesloten uitvaartverzekeringen maar niet iedereen weet precies wat het inhoud of hoe het werkt. We zullen u een zo volledig mogelijke beeld geven van de verschillende soorten kapitaal uitvaartverzekeringen, zodat u een geïnformeerde keuze kunt maken bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Kapitaal uitvaartverzekering is een verzekering waarbij een geldbedrag word verzekerd en het geldbedrag word na het overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kunt u ervoor kiezen om een geldbedrag te laten verzekeren voor uw uitvaart en hiervoor betaald u elke maand een vaste premie. Samen met de verzekeraar kijkt u hoeveel er nodig is om aan alle wensen te voldoen en welke bedrag reëel is voor u uitvaart. Er wordt ook gekeken naar huidige uitvaartkosten en naar de stijgende prijzen. Aan de hand van de beschikbare informatie over uitvaartkosten en u wensen wordt er een bedrag afgesproken. Dit bedrag wordt dan de kapitaal uitvaartverzekering dat u afsluit.

Indexering van de uitvaartverzekering

Tegenwoordig kost een gemiddelde uitvaart al zo een achtduizend euro en dit bedrag stijgt elke jaar. Een verzekeringsmaatschappij kan de tarieven van de uitvaart in de toekomst voorspellen met huidige informatie en informatie uit het verleden, maar niemand kan de toekomst voorspellen. Een verzekeringsmaatschappij zal proberen een zo goed mogelijke inschatting te maken, voor het bedrag dat u moet verzekeren. Het blijft wel een schatting en het kan zo zijn dat uw nabestaanden in de toekomst geld te kort komen, omdat de uitvaartkosten sneller zijn gestegen. Het gevaar van een kapitaal uitvaartverzekering schuilt dan ook hierin en daarom is het mogelijk om ook hiertegen te verzekeren. U kunt bij het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering namelijk kiezen voor indexering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering met indexering wordt er iedere jaar gekeken naar de uitvaartkosten en indien nodig word het verzekerde bedrag verhoogt. Op deze manier bent u er altijd zeker van dat er later genoeg geld is en dat u nabestaanden niet in financiële problemen komen. Mocht er een verhoging nodig zijn in de kapitaal uitvaartverzekering betekent dit ook dat de premie stijgt en dit is ook iets waar u rekening mee moet houden.

Hoe word de uitvaartverzekering uitgekeerd en aan wie?

De kapitaal uitvaartverzekering wordt meteen uitgekeerd na het overlijden en u bepaald aan wie het verzekerde bedrag word uitgekeerd. Als u een kapitaal uitvaartverzekering gaat afsluiten, is het ook verstandig om alle wensen voor de uitvaart met u nabestaanden te bespreken en wie het allemaal gaat regelen. Degene die het uitvaart gaat regelen zet u dan op de polis en het geld word aan deze persoon uitgekeerd. Bij een gewone kapitaal uitvaartverzekering wordt het verzekerde geldbedrag in één keer uitgekeerd en het is vrij te besteden. Dit betekent dat u nabestaanden het geldbedrag kunnen besteden zonder dat ze hier verantwoordelijkheid voor hoeven af te leggen. Het geldbedrag hoeft hierbij dan ook niet allemaal aan het uitvaart besteed te worden en de nabestaanden zijn helemaal vrij hierin, dit is dan ook het meest flexibele kapitaal uitvaartverzekering.

Gebonden kapitaal uitvaartverzekering met beperkingen

Het is niet bij alle verzekeraars mogelijk om een kapitaal uitvaartverzekering af te sluiten waarbij het volledige bedrag vrij te besteden is. Sommige verzekeraars leggen beperkingen op door middel van een gebonden kapitaal uitvaartverzekering en deze beperkingen worden allemaal vooraf besproken. Een veel voorkomende beperking is dat het geldbedrag niet vrij te besteden is. Het verzekerde geldbedrag is gebonden aan de uitvaart en mag bij de meeste verzekeraars enkel aan het uitvaart besteed worden. Hierbij sluit u op hetzelfde manier een kapitaal uitvaartverzekering af en bij deze kapitaal uitvaartverzekering word er ook een geldbedrag verzekerd. Bij het overlijden komt het geld ook beschikbaar, maar uitgave van het geld is wel gebonden aan uitvaartkosten en wat onder uitvaartkosten valt is bij elke uitvaartverzekering weer anders. De nabestaanden mogen tot de hoogte van het verzekerde bedrag geld uitgeven aan de uitvaart en de verzekeraar zal het allemaal vergoeden, zolang het wel alleen aan de uitvaart word besteed. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is het mogelijk om hun direct de rekeningen voor de uitvaart te laten betalen en bij andere moeten de nabestaanden eerst de kosten betalen, waarna ze de kosten kunnen declareren. Bij het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering is het dan ook verstandig om naar de beperkingen te kijken en op de manier dat de uitvaartkosten betaald zullen worden.

Gedeeltelijke kapitaal uitvaartverzekering

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een gedeeltelijke kapitaal uitvaartverzekering en dit valt vaker ook goedkoper uit. De premie van een kapitaal uitvaartverzekering met indexering kan duur uitvallen, omdat de premie elke jaar omhoog gaat. Bij een gedeeltelijke kapitaal uitvaartverzekering betaalt u een vaste premie tijdens het afgesproken looptijd van de uitvaartverzekering. De looptijd van een uitvaartverzekering is meestal tussen de tien en twintig jaar afhankelijk van hoeveel premie uw per maand wilt betalen. Bij een gedeeltelijke kapitaal uitvaartverzekering wordt slechts een kleine deel van het verzekerde bedrag vrij uitgekeerd en de rest van het verzekerde bedrag moet afgenomen worden in uitvaartproducten. U kunt van te voren aangegeven welke uitvaartproducten u wil of u nabestaanden kunnen dat later doen. De uitvaartproducten bestaan uit diensten en producten. De diensten kunnen bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding, transport of verzorging van de overledene zijn en producten kunnen rouwkaarten en de kist zijn.

Naast de uitvaartproducten is er ook een vrij te besteden bedrag dat van te voren afgesproken word. Hoe hoog het vrij te besteden bedrag is, zal ook afhankelijk zijn van u wensen. In de gemiddelde gedeeltelijke kapitaal uitvaartverzekering is dit zo een tweeduizend tot drieduizend euro.

Is een kapitaal uitvaartverzekering iets voor u?

Het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het is altijd een persoonlijke en u moet altijd kijken wat voor u belangrijk is. Wilt u een sobere of een luxe uitvaart? Zit alles wat u nodig hebt in de uitvaartproducten van de verzekeringsmaatschappijen of is er toch echt kapitaal nodig? Dit zijn allemaal vragen waar u goed over moet nadenken. We hebben een aantal voordelen en nadelen op een rij gezet, zodat u makkelijker een keuze kunt maken.

Nadelen

We zullen eerst beginnen met de nadelen van een kapitaal uitvaartverzekering. Iedereen heeft natuurlijk ooit de uitvaartverzekering nodig dat die afsluit, maar de uitvaartverzekering is hopelijk voor een hele lange tijd niet nodig. Elke jaar dat verstrijkt na het afsluiten van de kapitaal uitvaartverzekering stijgen de uitvaartkosten. Door indexering kan de inflatie en stijgende prijzen iets gecompenseerd worden, maar dit is niet altijd genoeg. Uitvaartkosten kunnen vaak boven de indexering stijgen en dan moeten de nabestaanden toch bijbetalen. Dit is bijvoorbeeld de laatste jaren gebeurd met het grafrecht kosten en nabestaanden moesten hierdoor toch bijbetalen, ondanks een goede indexering. Niemand kan in de toekomst kijken en dus ook niet verhogingen in uitvaartkosten voorzien.

Voordelen

Een grote voordeel van kapitaal uitvaartverzekeringen is dat de nabestaanden volledige vrijheid hebben. De nabestaanden kunnen zelf kiezen waaraan ze het geld uitgeven en hoe ze dat doen. De nabestaanden hoeven zich ook nooit zorgen te maken over declaratie of dat de verzekeraar iets afkeurt. Het verzekerde bedrag wordt ook in één keer uitbetaald en de nabestaanden kunnen het gelijk aan de uitvaart besteden. Door indexering komen nabestaanden ook maar zelden voor onverwachte kosten te staan. Het is ook mogelijk om tussentijds het verzekerde bedrag te verhogen maar hierdoor stijgt het premie wel.

Waar kiezen de meeste mensen voor?

De meeste mensen kiezen voor een combinatie van natura uitvaartverzekering en kapitaal uitvaartverzekering. Dit lijkt veel op het afsluiten van een gedeeltelijke kapitaal uitvaartverzekering. De combinatie bestaat voor een grote gedeelte uit natura uitvaartverzekering en voor een kleine deel uit een kapitaal uitvaartverzekering. Het natura uitvaartverzekering pakket stelt u helemaal zelf samen en hoe dit eruit komt de zien is afhankelijk van uw wensen. Hierbij sluit u ook een kapitaal uitvaartverzekering af en dit word allemaal in één polis opgenomen.

Hierbij kunt u veel combinaties maken omdat er veel verschillende soorten natura uitvaartverzekeringen zijn, zelfs meer dan er verschillende soorten kapitaal verzekeringen zijn. Bij een kapitaal uitvaartverzekering is de keuze meestal tussen een vrij te besteden geldbedrag en een gebonden geldbedrag, maar bij een natura uitvaartverzekering zijn er meer opties. Het is dan ook verstandig om meer te leren over natura uitvaartverzekeringen voordat u een keuze maakt. Op onze natura uitvaartverzekering pagina kunt u meer leren over de verschillende soorten natura uitvaart verzekeringen en wat het precies inhoud.

Verzekeraars

Het is altijd belangrijk om goed naar de verzekeraars te kijken, want al de informatie over kapitaal uitvaartverzekeringen en combinaties hiervan is algemeen. Elke verzekeraar maakt zijn eigen regels en heeft ook weer zijn eigen voorwaarden. Zo zijn er steeds minder verzekeraars dat kapitaal uitvaartverzekeringen zonder voorwaarden aanbieden en zijn de meeste kapitaal uitvaartverzekeringen gebonden. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering krijgt u dan altijd alle informatie en voorwaarden van de kapitaal uitvaartverzekering. Het is verstandig om altijd al de informatie goed door te nemen en altijd op de kleine letters te letten. Het is bij elke verzekeraar ook mogelijk om een afspraak te maken met een adviseur. Een adviseur kan alles met u doornemen en zelfs een uitvaartverzekering op maar voor u samenstellen. Voor meer informatie over de verschillende verzekeraars kunt u ook op de individuele verzekeraars klikken.