Natura uitvaartverzekering

U wilt er waarschijnlijk nog helemaal niet aan uw eigen uitvaart denken. Echter is het wel goed om, niet alleen voor uzelf maar ook voor uw nabestaanden, hier wel alvast rekening mee te houden. U wilt natuurlijk uw nabestaanden zonder financiele zorgen achterlaten. Een simpele crematie of begrafenis kost tussen de €3000,- en €5000,-. Een uitgebreidere waar veel kennissen, vrienden en familie voor uitgenodigd worden zal rond de €15000,- kosten. Dat is veel geld wat u waarschijnlijk niet op een spaarrekening heeft staan. Een uitvaartverzekering zal in dit geval een uitkomst zijn. Middels een natura uitvaartverzekering verzekerd u zichzelf tegen een overeengekomen bedrag dat gebruikt zal worden voor de uitvaart. In dit artikel leest u meer informatie over de natura uitvaartverzekering, wat het verschil is met een kapitaal uitvaartverzekering en zullen we onder andere de voordelen van een natura uitvaartverzekering nader aan u toelichten.

Wat is een natura uitvaartverzekering?

Met een natura uitvaartverzekering worden een aantal diensten omtrent de uitvaart verzekerd. Hierbij moet u denken aan de uitvaartverzorger, de kist / urn, het rouwdrukwerk en de auto’s waarmee familie, vrienden en kennissen vervoerd kunnen worden. Uiteraard bent u geheel vrij om zelf invulling te geven aan hoe u uw uitvaart wilt.

Hoe de volledige uitvaart eruit komt te zien legt u vooraf vast. De kosten hiervoor worden berekend en op basis van deze kosten zult u elke maand een bepaald bedrag betalen aan de nader te bepalen verzekeringsmaatschappij. Later in dit artikel lichten wij enkele aanbieders nader aan u toe. Het is goed om te weten dat hoe eerder u een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de kosten per maand zullen zijn. Nadat u samen met de verzekeringsmaatschappij hebt bepaald hoe uw uitvaart eruit komt te zien, zult u een overeenkomst tekenen.

Voordelen van een natura uitvaartverzekering

  • Kosten voor de uitvaart, op basis van uw eigen vooropgestelde wensen, zijn gedekt
    Nabestaanden zullen geen extra kosten te hoeven betalen behalve als er extra diensten worden afgenomen.
  • Geen extra zorgen voor uw nabestaanden
    De uitvaart is tot in de detail geregeld. De nabestaanden hebben geen extra zorgen over hoe de uitvaart er uit moet komen te zien, dit is van te voren zwart op wit vastgelegd.
  • Gespreide betaling van de kosten voor uw uitvaart
    Elke maand zult u een bepaald bedrag betalen die de verzekeraar apart zal leggen zodat de uitvaart bekostigd kan worden.

 

Het verschil tussen een kapitaal uitvaartverzekering en een natura uitvaartverzekering

Nu bekend is wat een natura uitvaartverzekering daadwerkelijk is, is het goed om ook te kijken naar het verschil met een kapitaal uitvaartverzekering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd waarmee zij de uitvaart kunnen bekostigen. Met dit bedrag kunnen zij zelf bepalen bij welke uitvaartverzorger zij de uitvaart gaan onderbrengen en hoe de crematie of begrafenis eruit komt te zien.

  Natura uitvaartverzekering Kapitaal uitvaartverzekering
Keert bedrag uit Nee Ja
Uitvaart van te voren geregeld Ja* Nee
Nader te bepalen bedrag Ja Ja
Maandelijkse betaling Ja Ja

* Wanneer er af wordt geweken van de van te voren bepaalde specificaties kunnen er bijkomende kosten worden geregeld

Aanbieders uitvaartverzekering in natura

Er zijn verschillende aanbieders die de uitvaartverzekering in natura aanbieden. Elke aanbieder heeft zijn eigen voorwaarden. Hieronder zullen er 6 aanbieders en enkele opvallende voorwaarden worden toegelicht.

Monuta
Monuta biedt een uitvaartzekering in combinatie aan. Dat wil zeggen dat een deel in natura wordt uitgekeerd (een waarde van €4500) en het overige gedeelte wordt uitgekeerd in “cash” aan de nabestaanden (€2500). Goed om te weten is dat er niet levenslang premie betaald hoeft te worden maar tot de leeftijd van 85. In vergelijking met de onderstaande aanbieders biedt Monuta gemiddeld de goedkoopste premie per maand aan.

Dela
Dela is een bekende en tevens de grootste aanbieder in uitvaartverzekeringen. Ook bij Dela wordt een deel in natura uitgekeerd (een waarde van €5500) en een deel in kapitaal (€3000). Het verzekerde bedrag ligt in vergelijking met Monuta een stuk hoger, namelijk op €8500. Dela is relatieve dure uitvaartverzekering vanwege het feit dat ze een bekende naam hebben in de uitvaartverzekeringen markt.