Een natura of kapitaal uitvaartverzekering afsluiten?

Indien u van plan bent om een uitvaartverzekering af te sluiten beschikt u over twee verschillende mogelijkheden. U kunt er namelijk voor kiezen om gebruik te maken van een “kant en klare” uitvaartverzekering die we de natura uitvaartverzekering noemen, maar u kunt ook opteren voor een kapitaal uitvaartverzekering. Op het eerste zicht doen beide verzekeringen hetzelfde, namelijk er voor zorgen dat uw nabestaanden niet worden geconfronteerd met het hoge kostenplaatje dat veelal verbonden is aan een uitvaart. De manier waarop dat wordt gerealiseerd is echter zeer verschillend.

Wat is een natura uitvaartverzekering?

Wanneer u er voor kiest om een natura uitvaartverzekering af te sluiten kunt u meteen tegenover de uitvaartverzekeraar uw wensen met betrekking tot uw uitvaart aangeven. Op basis van deze wensen wordt een raming van de kostprijs gemaakt. Dit type begrafenisverzekering brengt dan ook verschillende interessante voordelen met zich mee. Als verzekeringnemer weet u namelijk niet alleen met zekerheid dat uw uitvaart er precies zo uit zal komen te zien als u zelf wil, daarnaast kunnen alle kosten perfect worden ingedekt. Er is echter ook een belangrijk nadeel verbonden aan de natura uitvaartverzekering. Uw nabestaanden kunnen in dit geval namelijk geen wijzigingen meer uitvoeren (zonder meerprijs) en daarnaast bent u gebonden aan de partijen die bij de uitvaartverzekeraar in kwestie zijn aangesloten.

Kapitaal uitvaartverzekering, interessanter of niet?

Omwille van de vrij hoge verzekeringspremie die een natura uitvaartverzekering met zich meebrengt kiezen steeds meer verzekeringnemers er voor om gebruik te maken van een kapitaal uitvaartverzekering. Bij dit type uitvaartverzekering worden de wensen van de verzekeringnemer nog niet meteen vastgelegd. Wel worden deze besproken zodat er door de uitvaartverzekeraar een schatting kan worden gemaakt van de te verwachten kostprijs van de uitvaart. In het geval van een kapitaal begrafenisverzekering wordt het bedrag dat is verzekerd na het overlijden van de verzekeringnemer aan de nabestaanden uitbetaald.

Interessant om weten is dat dit bedrag vrij is van erfbelasting. Let wel, dit is uitsluitend het geval wanneer de nabestaanden kunnen aantonen dat het ontvangen bedrag daadwerkelijk is gebruikt om de uitvaart mee te betalen. Eventuele resterende bedragen zullen dan ook wel onderworpen worden aan de erfbelasting. Zorg er voor dat u dus steeds een mapje aanlegt met daarin alle facturen die aangeven welke bedragen precies voor de uitvaart zijn gebruikt.

Te betalen verzekeringspremie bij een uitvaartverzekering

Voor welke van bovenstaande uitvaartverzekeringen u uiteindelijk ook zult kiezen, u zult uiteraard steeds te maken krijgen met een bepaalde verzekeringspremie. Deze premie kan op twee verschillende manieren worden betaald. U kunt een éénmalige storting uitvoeren, maar u kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van periodieke betalingen. Voor veel mensen is deze laatste mogelijkheid het interessantst omdat ze niet meteen een groot bedrag dienen te betalen. Hoe hoog de premie precies zal komen te liggen is afhankelijk van de door u verstrekte eisen. Om er voor te zorgen dat u altijd een uitvaartverzekering afsluit die zo optimaal mogelijk in lijn ligt met uw verwachtingen is het altijd een goed idee om een objectieve vergelijking uit te voeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *