Uitvaartverzekering vergelijken, interessant of niet?

De uitvaartverzekering wordt in Nederland steeds populairder. Deze populariteit heeft er niet alleen voor gezorgd dat steeds meer mensen over een dergelijke verzekering beschikken, daarnaast zijn er door de jaren heen ook steeds meer uitvaartverzekeraars op de markt verschenen. Het gevolg hiervan is dat het voor nieuwe verzekeringnemers niet altijd even eenvoudig is om door de bomen het bos te zien, in tegendeel. Het vergelijken van een begrafenisverzekering is Vandaag de dag in ieder geval een absolute must. Alleen op deze manier wordt voor u namelijk duidelijk welke uitvaartverzekering het best aan uw verwachtingen zal weten te voldoen.

Waarom een uitvaartverzekering vergelijken?

Een begrafenisverzekering vergelijken lijkt op het eerste zicht misschien een beetje overbodig. De kosten die in rekening worden gebracht zijn namelijk bijna volledig gebaseerd op uw persoonlijke eisen waardoor deze onderling tussen de verschillende zorgverzekeraars relatief weinig zullen verschillen. Toch kan er wel degelijk op een aantal zaken worden bespaard. Veel mensen willen bijvoorbeeld graag dat niet alleen de uitvaart van hun zelf, maar ook van de kinderen mee wordt ingedekt. Wanneer u bijvoorbeeld allemaal samen in de auto zit en u betrokken raakt in een dodelijk ongeval zullen de nabestaande anders alsnog moeten opdraaien voor de uitvaartkosten van uw kind(eren). Verschillende uitvaartverzekeraars hebben er dan ook voor gekozen om de kinderen standaard en gratis mee in te dekken tot aan een bepaalde leeftijd. Dat is echter niet bij allemaal het geval.

De looptijd van uitvaartverzekeringen

Wat veel potentiële verzekeringnemers niet weten is dat iedere uitvaartverzekeraar, ook de bekendste zoals Nuvema, Ardanta, Yarden, Dela, Monuta en Axent er voor hebben gekozen om een specifieke termijn aan hun uitvaartverzekeringen toe te kennen. Het kan hierbij gaan om een looptijd tot aan een specifieke leeftijd, bijvoorbeeld 80 of 85 jaar, maar er kan ook een levenslange termijn gehanteerd worden. Dan betaalt u iedere maand een specifiek bedrag en dat voor de rest van uw leven. Wilt u er voor kiezen om een éénmalige verzekeringspremie te betalen? Ook dat is mogelijk, alleen dient u dan rekening te houden met een behoorlijk groot bedrag dat u per direct beschikbaar dient te hebben.

Natura of kapitaal uitvaartverzekering?

Het eerste wat bij een uitvaartverzekering vergelijken duidelijk wordt is het verschil tussen een natura en een kapitaal verzekering. In het geval van een kapitaal uitvaartverzekering wordt er door de verzekeringnemer voor gekozen om een bepaald bedrag te verzekeren welke bij overlijden aan de nabestaanden wordt uitgekeerd. Let op, het betreft hier geen type levensverzekering. Dit wil zeggen dat het geld door de nabestaanden uitsluitend mag worden gebruikt ter financiering van de uitvaart. Is dat niet het geval, dan zal er altijd erfbelasting verschuldigd zijn. De tweede mogelijkheid om een uitvaart te laten verzekeren wordt aangeboden onder de vorm van een natura uitvaartverzekering. Bij deze verzekering wordt er geen bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden, maar wordt de uitvaart geheel of gedeeltelijk betaald door de uitvaartverzekeraar. Let wel, in dit geval is er geen vrije keuze mogelijk op vlak van bedrijven die de uitvaart zullen inkleden.

Altijd de beste uitvaartverzekering op de markt

Bovenstaande maakt het reeds duidelijk, een begrafenisverzekering vergelijken zorgt er voor dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Toch is het altijd interessant wanneer u op voorhand reeds weet welke weg u uit wil gaan met uw begrafenisverzekering. De keuze tussen een kapitaal of natura uitvaartverzekering is een lastige, maar ze is cruciaal om met zekerheid te kunnen stellen dat u een verzekering zult afsluiten die perfect in lijn ligt met uw verwachtingen. Raakt u er zelf maar niet uit? In dat geval kan het naast het uitvoeren van een objectieve vergelijking ook altijd goed zijn om hier even over te praten met uw partner, uw kinderen of familieleden, ook al is dat lang niet altijd even voor de hand liggend.

Kiest u voor een crematie? Bekijk dan de kosten crematie pagina.